Módszertan

Mi a módszerem?

Egy egyedi Programmal dolgozom, mely ötvözi a nyelvtanításban a nyugat-európai és délkelet-ázsiai módszertant. Személyes tapasztalatokra építve fejlesztettem ki ezt azzal a céllal, hogy segítsek a nyelvtanulásban megrekedteknek. Angliában, Thaiföldön és Szingapúrban bevett oktatási módszerekkel dolgozom, mindenkinél személyre szabottan alkalmazom ezeket, az egyedi helyzetre optimalizálva.

Óráim beszédközpontúak. Az egyedi foglalkozások során a tanuló közelebb kerül saját magához. Az angol nyelv egy közvetítő közeg arra, hogy az illető kifejezze élményeit, nehézségeit, örömét vagy bánatát. Nagy hangsúlyt fektetek a tanulók személyes útjára. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a közös munka során perszonális növekedés is történik, mely során az egyén választ kap a benne felmerülő kérdésekre. A foglalkozások alapja a bizalom és a motiváció. A célokat közösen tűzzük ki a diákokkal, határidőket állítva, így – elhivatottságtól függő idő alatt – a siker nem marad el.

A módszer születése

10 hónapos thaiföldi tartózkodásom a végéhez közeledett, amikor a hosztel nappalijában a csajokkal összeültünk beszélgetni. „Jó lesz végre hazamenni Magyarországra. Hiányzik Budapest, a kultúra, a történelem – de mihez kezdek majd? Az ki van zárva, hogy egy ablak nélküli dobozba ülök be, és szemezek a számítógéppel 8-tól 4-ig.” „Csináld azt, amit itt!”- hangzott el a válasz barátnőm szájából. Megálltam a fel-alá mászkálás közepette, és ránéztem. Ragyogó tekintettel fejtette ki, mire is gondol pontosan: „Nézd, szerintem Magyarországon is taníthatnál angolt.” Amint befejezte a gondolatmenetet, rögtön berohantam a szobámba, kikerestem a kapcsolódó jogszabályokat, és nekifogtam jelentkezni különböző nyelviskolákhoz.

Magyarországra érve rövid időn belül elkezdtem dolgozni nyelvtanárként. Nagyon élveztem, hogy itt mindazt az értéket, módszertant, amit nyugattól keletig magamba szívtam, szabadon belecsempézhettem az óráimba. Egy év munkálkodás után kristályosodott ki előttem, hogy mi is, amit leginkább élvezek csinálni. Elsősorban az egyéni órákat szerettem, ahol a hosszabb táv alatt igazán mérhető volt a változás. Ez idő alatt alaposan tanulmányoztam, hogyan fejlődnek a tanítványaim, mikor engedik szabadjára magukat, hogy gátlások nélkül kifejezhessék mondandójukat angolul. Csodálatos tapasztalat volt, és nagyszerű eredmények születtek. Ekkor eldöntöttem, egyéni nyelvtanára szeretnék lenni azoknak az embereknek, akiknek munkájukhoz, vagy egyéni fejlődésükhöz elengedhetetlen az angol nyelvtudás, akik újdonságokat szeretnének megélni az angol nyelv által, vagy egyszerűen csak el szeretnének olvasni egy cikket angolul.

Kiknek szól a módszer?

Mindazoknak, akik használják vagy használni szeretnék az angolt, azonban belső akadályba ütköznek. Ez lehet korábbi negatív élmény az angol nyelvvel kapcsolatban, vagy az önbizalom hiánya nyelvhasználóként.  Számos magas rangú cégvezetővel találkoztam, akik sikeresek a szakmában, kiegyensúlyozott családban élnek, mégis meggyűlt a bajuk az idegen nyelvvel. A közös munka során kiderült, hogy többnyire ez egy gyerekkori emlékre vezethető vissza, jellemzően az iskolában szerzett negatív tapasztalatokra. A közös munka során sikeresen lebontottuk ezeket az akadályokat, és könnyedén társalgunk politikáról, történelemről, hobbiról, magánéletről.

Olyan emberek jelentkezését várom, akik készen állnak rá, hogy elhagyják a komfortzónájukat, motiváltak, és nyitottak az újdonságokra. Akik a nyelvtanulást nem problémának, hanem kihívásnak fogják fel.