Már lassan 10 napja foglalkoztat a kérdés:

 • Mi a karizma?
 • Mitől karizmatikus valaki?
 • Tanulható a karizma?

Hogy kezdődött?

Az egyik barátommal beszélgettem, aki a beszélgetés napja előtt 6 héttel vált el. De ő nem számolja. Mondtam neki, hogy megváltozott: Mi történt? Korábban félénk volt, nem nyitott a világra. Most ahogy beszélgettünk tele volt élettel, már lefoglalt 3 utazást Európába. Meghallgatott. És lelkes volt mindenért.

Mesélt egy könyvről, ami megváltoztatta az életét. A karizmáról szól. Olivia Fox Cabane, Build your personal charisma. Rákerestem.

Ezóta a beszélgetés óta több tanítványomnál is szóba került a téma. Mindig azzal kezdem:

Szerintetek mi teszi Putyint karizmatikussá?

Aztán ahogy a hajnali órában, lassan kiázik a teafilterem és elkészül a teám, hallgatom, ahogy kifejtik a tanulók a véleményüket a témáról. Egy nyílt párbeszéd, már-már vita a cél. Előre megkapják a témát, és egy hetük van felkészülni rá. Olyan témákat járunk körbe, mint a technológia, a vallás, egyenlőség, vagy most ebben az esetben a karizma.

Két tanulóm van egy cégnél. Mindketten megállapodnak abban, hogy a karizma örökölhető és tanulható vagy fejleszthető. Öröklöd azt a nézetet, ami szerint fejlődhetsz, tanulhatsz. Illetve a hozzáállásodat a dolgok felé. Nem is az öröklés a jó szó, hanem meghatározott mintákat követünk. Mit látsz otthon? Problémák vannak vagy megoldandó feladatok? Ahogy gyerekként megfigyeled, hogy a szüleid, hogyan állnak ezekhez az élet adta feladatokhoz, nagy valószínűséggel te is úgy fogsz hozzájuk állni.

És ott van rengeteg minden, ami tanulható.  Változtathatsz a megjelenésedet, a testalkatodon, illetve a kommunikációs készségeden. Tanulni tudsz arról, mitől legyél jó vezető. Különböző technikákat sajátíthatsz el, ha nyitott vagy az új dolgok felé, és felismerted az élethosszig tartó tanulás jelentőségét és fontosságát.

Épp az egyetem könyvtárában ülök. Az ablakból a  még ébredező kopár kertre látok rá. Felkapcsoltam a kislámpát, ami megvilágítja a gondolataimat. A jobb oldalamon az angol nyelvű  tanuláselméleti és pszichológiai könyvek karnyújtásnyi távolságra vannak. Ez valamiért megnyugtat, melegíti a hátam mintha körbeölelne az egész. Ha idejövök, olyan mintha haza mennék. Név szerint ismerem a könyvtárosokat és valami szellemi fellendülést érzek ahogy a polcok között kutakodok. Azt hiszem ez az érzés az első lépés az élethosszig tartó tanuláshoz.

És minek után a barátommá tettem az időt 3 napja, most épp nem rohanok sehova. Jól haladok a munkával, elégedett és hatékony vagyok, és ünneplem a mérföldköveket.

De vissza a karizmához és a könyvhöz. A történet 1955-ben egy napos reggelen kezdődött, amikor Marilyn Monroe végig sétált New York Cityben, a vasút állomáson. Szerette volna bebizonyítani a lényeget:

Elsétált az állomásra, a hét közepe volt, tele volt minden emberrel, senki se vette észre őt, ahogy várt a vonatra. Vele volt egy fotós. Ahogy a fotós kamerájával lencsevégre kapta, senki se figyelt fel rá. Amit szeretett volna ezzel bizonyítani, az az, hogy csupán döntés kérdése: Eldöntöd, hogy egy ünnepelt világsztár bőrébe bújsz, vagy hétköznapi emberként éled az életedet. A vonaton csak Norma Jane volt, a new yorki vörös szőnyegen A Marilyn. De ott a vonaton mondta a fotósnak: Akarod látni? A Marilynt? Majd fogta, megigazította a haját és felvett egy ellenállhatatlan testtartást, ezzel elragadóvá vált. Ezzel az egyetlen váltással. Egy döntéssel.

A vezetői képesség elsajátításakor tanítanám a karizmát a vezetőknek. Hisz ahogy a tanítványaimmal való beszélgetésből is kiderült: „Szeretsz a karizmatikus személy társaságában lenni. Jól érzed magad, mert úgy érzed bármire képes vagy, nincs lehetetlen.”

Azonban Olivia Fox, a Könyv szerzője megcáfolja tanítványaim nézőpontját, miszerint valaki vagy karizmával születik, vagy nem? A szerző csodásan összeszedi azokat a praktikákat és trükköket, amelyek segítségedre lehetnek abban, hogy karizmatikus személlyé válj.

Összeszedtem Nektek ezeket:

 1. A karizma egy bizonyos viselkedésforma eredménye.
 2. A karizmatikus személy tulajdonsága: A figyelmét és a jelenlétét adja beszélgető partnerének. Egy nagyon jó tanács, hogy hallgatóként miként maradj a jelenben: Amikor elvándorolna a figyelmed, a lábujjadra összpontosítasz. Ez elég abszurdan hangozhat, de fizikailag jelenre kényszeríted magad, vagy tetőtől talpig ott leszel a beszélgetésben beszélgető partnereddel.
 3. Karizma nemcsak arról szól, Te hogy érzed magad, hanem hogyan érzik magukat azok akik kapcsolatban vannak veled. És itt jön a kedvenc példám: Az 1886- os londoni választásokon William Glaston és Benjamin Disraeli egymás ellen indultak a brit miniszterelnöki címért. A tét nagy volt: Amelyikük megnyeri a választást, ő lesz a fél  világ irányítója, hisz ebben az időben zajlottak a gyarmatosítások. Úgy esett, hogy a választások előtt mindketten ugyanazt a nőt vitték el randizni.  Majd a közvélemény kikérte a nő véleményét, aki ezt mondta: „A Mr. Glastonnal töltött vacsora után, azt gondoltam, hogy ő Anglia legokosabb embere.

Mr. Disraeli társaságában úgy éreztem én vagyok a legokosabb nő Angliában.” Mit gondoltok ki nyerte a választásokat?  A férfi, aki odafigyelt másokra és éreztette velük, hogy intelligensek. Mr. Disraeli.

 1. Az erő és a lelkesedés szintén segíthet abban, hogy karizmatikussá válj.
 2. Az erő: fizikai erő, anyagi háttér. Az erőt felmérjük a fizikai megjelenés alkalmával, mások reakciójában az egyén felé, de elsősorban az illető testbeszédében.
 3. Hogyan kezelj egy kellemetlen személyt?
 • Szedj össze velük kapcsolatban 3 pozitív jelzőt! pl. Időben érkeztek. Fényes a cipőjük.
 • Gondolj a múltukra. A gyerekkorukra. Képzeld el milyen gyerekkoruk lehetett.

 

 

Most, hogy ezeket tudod! Lépj a tettek mezejére és ha úgy érzed kezdd el fejleszteni a saját karizmádat!