Ezek a mai fiatalok! – Hányszor halljuk ezt az összehasonlítást, amellyel az idősebb generáció illeti a fiatalabbakat. Mi van e mögött? A röghözkötöttség és az ítéletalkotás. Tanárok, akik 25 éve tanítanak, és kiégtek. Szülők, aki napi 8-10 órát dolgoznak, és nincs feltétlenül idejük a gyerekükkel foglalkozni. Nem is ismerik a mai fiatalokat.

Ha ma egy „mai fiatallal” vagyok, kitágul a Világ, minden egyes alkalommal tanulok valamit Sárkányokról, Szuperhősökről, kártyajátékokról, új zenékről, új filmekről. A mai fiatalok úgy rákeresnek a telefonomon keresztül egy hely wifi kódjára, hogy az én telefonom ugyan elmentette a wifi kódot, de senki sem tudja valójában, mi volt az. Mindezt nettó 5 perc alatt.

A mai fiataloknak alaposan megfogalamazott véleményük van a világpolitikáról, és a vallásról. A mai fiatalok jófejek. A mai fiatalok éhesek arra, hogy kapcsolatba léphessenek velünk, a mai fiatalok elmondanák nekünk, mi folyik velük, ha megértő figyelemmel végighallgatnánk őket.

A héten „Mai fiatalokat” tanítok. Pontosabban thai diákjaim vannak. A kultúrális ellentét talán jelentős lehet, talán elenyésző. A legfiatalabbak 14 évesek, a legidősebbek 18 évesek. Kevert csoport: kor, nem és angol tudás szempontjából is. Egy csoport felépítésekor elengedhetetlen, hogy egyből azzal kezdjem, hogy egyfajta közös energiamezőt alakítok ki. Ezt általában improvizációs, körjátékokkal teszem. Húsz perc csupán, amit bemelegítésként szánok. Egyrészt jól érzik magukat, másrészt én magam is könnyen megismerem a 35 fős csoportot a játék által. Hiszem megmutatkoznak a személyiségjegyek, kinek milyen az önbizalom szintje, észre lehet venni, mennyire nyitott egy diák, melyek az erősségei és melyek a gyengeségei. Ragaszkodom ehhez a kezdéshez, és csodákat lehet elérni. Semmiféle fegyelmezésre nincs szükség. 3 órát azaz 180 percet ültek végig teljes nyugiban. ( Ez egyébként egyáltalán nem megszokott, mert hangosak, thaiul beszélnek, és izegnek mozognak.A tanároknak gyakran kiabálniuk kell.) Itt ? Most? Semmi….

Az egyéni feladatok megoldásakor Schubertet hallgattattam velük. Ez egy régi szokás,amit még az én általános iskolás ének tanárom, Olgi néni tanított: Komolyzene hallgatása tanulás közben elősegíti a tanulás hatékonyságát. És valóban, Schubert pedig az én kedvencem.

Tíz perces szünetet tartottam, senki nem hagyta el a termet, elővették a telefonjaikat, vagy egy pakli kártyát és megkértek, hogy üljek le velük játszani. Sokkal inkább arról szól, hogy mennyi minőségi időt töltünk valakivel. Mennyit áldozunk a figyelmünkből annak érdekébe, hogy megismerjük, megértsük a másikat. Ezek a gyerekek jók, az összes gyerek jó.

Ma a technológia elválaszt bennünket egymástól, nem vagyunk jelen a saját életünkben. Ismeretlen embereket követünk az Instagrammon, és pillanatnyi szinten megemelkedik az endorfin szintünk, ha kapunk egy like-ot. Csináltam,tudom. Aztán ráébredtem, hogy Úristen, már 30 percet elvesztegettem az életemből arra, hogy az Instagram vagy a Facebook oldalamat nézegetem, ahelyett, hogy folytatnám a könyvem olvasását, vagy én magam írnék egyet, vagy festenék egy képet, vagy elmennék biciklizni, vagy csak átmennék a boltba kérni tűt meg cérnát, hogy megvarrjam az egyik ruhámat. Az életem a technológián túl kezdődik. A tiéd is. Ha a közösségi oldalakat látogatod, terméket fogyasztasz, ahelyett, hogy te magad tennél valamit, amivel megeteted a kreativitásodat.

A tegnapi órám utolsó negyed órájában kérdéseket tettem fel a gyerekeknek, a jövőjükkel kapcsolatban. Majd összegyűjtöttem a válaszokat. Az egyik kérdés így szólt:

Ha nyernél 1 millió Thai Baht-ot mit kezdenél vele? A diákok egyrésze azt válaszolta, hogy autót vagy házat venne. ( 1 millió thai bhat kb 9 millió forint) A csoport negyede odaadná az egész összeget, vagy az összeg egyrészét a szüleinek. Egy fiú azt írta, hogy „Betenné a bankba, és amikor szüksége lenne rá, akkor szerencsejátékozna.” 🙂

A lányok utaznának ebből a pénzből, akadt olyan válaszadó is, aki az összes pénzt könyvekre költené. 🙂

Az utolsó kérdés ez volt:

Mi szeretnél lenni, ha felnősz? A gyerekek több mint fele egy foglalkozáson túl, azt is beírta, hogy „jó ember” szeretne lenni.

Ezek a mai fiatalok Jó Emberek SZERETNÉNEK LENNI! Segítsünk nekik!