Kaptam visszajelzésként, hogy írhatnék a 5AM clubról, illetve arról, hogyan hatott az életemre. Ezért gondoltam megosztom Veletek a véleményemet.  A 5AM könyv  illetve egy elmélet, miszerint reggel 5-kor ébredsz, 20 percet töltesz mozgással, 20 percet jegyzetelsz a naplódba, 20 percben pedig tanulsz valami újat. A sztoikusok Arany órának is nevezik ezt az egy órát a napkezdés előtt.

Szóval Robin Sharma nyomán, 2014-ben kezdtem el 5AM Club tag lenni. Az első Robin Sharma könyvemet Bangkokban vettem meg és angolul olvastam el. Tetszett. Aztán egyre több podcastet kezdtem el hallgatni tőle. Thaiföldről hazaérve 2014-ben, beköltöztem a budapesti lakásomba, és egyből beépítettem a rutinomban, hogy 5-kor kelek. Annál is inkább, mert akkoriban céges angol órákat tartottam, sok esetben menedzsereknek, és volt úgy hogy heti 4 napon reggel 7-kor kezdtem. Az irodákba tavasztól őszig általában bicikliklivel jártam, így a reggeli 20 perces jógához hozzáadódott extra 30-40 perc biciklizés. Rengeteg energiát adott, és lendületet a napomban. Egyik nap sem volt egyforma.

Mire volt jó ez a reggel 5 órás kelés?  Abban az egy órában teljesen be tudtam állítania  fókuszomat arra, mit szeretnék elérni napközben, meg tudtam nézni az érzelmeimet, ha volt valami elakadás. Vagy ha volt valakivel valamiféle kommunikációs zavar, mit kellett volna máshogy csinálni. Egy fajta audit , a napomnak, a hetemnek, az életemnek. Emlékszem ezekben a hajnali órákban foglaltam le repülőjegyeket és terveztem az utazásaimat, jelentkeztem ösztöndíjakra, számolgattam a befizetendő csekkeket. Egy jó kávéval, vagy egy teával a szofán ülve.

És minden valóra vált. Minden áramlott. Voltak mély pontok, de jó volt.

Reggel ötkor keltem fel 2014-től minden nap, amikor volt rutin az életemben:

Aztán 2020 március 17. A pandémia első napja Montevideoban ért. És akkor egyből néztem Robin Sharmat, mit mond. Hogyan uralkodjunk a félelmeink felett, vagy most mi legyen? Hát nem jött tőle semmi új. És akkor elengedtem ezt az 5 órás kelést. Miért? Mert egy kiadós jó alvás most sokkal fontosabb a testemnek, minthogy bármiféle nonszensz célt elérjek, amikor még azt sem tudom, mikorra tudok repülőjegyet lefoglalni.

Most inkább a fizikai jólétemet helyezem előtérbe a teljesítményeimmel szemben. És azáltal, hogy jól vagyok, kipihent, friss , békés, könnyebben oldódnak meg a dolgok körülöttem. Könnyebben kapok megkereséseket, és spontán áramlik minden.

Szóval a 5AM club, az 5-kor kelés nagyon hasznos , ha totál el vagy veszve, és ki akarod találni a következő lépést, vagy újra fel akarod fedezni magad. De ha már az úton vagy és az álmaidnak élsz, akkor szerintem az is fantasztikus érzés, ha Napkeltével kelsz, elnyújtozkodsz , kinyitod az ablakot, és megiszod a kávédat nyugodtan az ágyban, valami lágy jazz zenére… és így el tudod indítani könnyedén a napod. Namaste.